sobota, 31 października 2015

Burger wołowy- Grzegorz Łapanowski/ Maia Sobczak

Składniki:
- 300 g mielonej wołowiny (najlepiej łopatki)
- świeże zioła: tymianek, rozmaryn, natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- duży pomidor
- oliwa
- olej rzepakowy
- ocet balsamiczny
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Wołowinę doprawiamy świeżymi ziołami, drobno posiekanym i roztartym brzegiem ostrza czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę, dodając ewentualnie odrobinę wody.
2. Formujemy kotleciki i smażymy je na oleju lub grillu, aż będą apetycznie rumiene, lecz soczyste w środku.
3. W międzyczasie przygotowujemy salsę: pomidora kroimy w kostkę, doprawiamy posiekaną natką pietruszki, oliwą, octem balsamicznym, solą i pieprzem.
4. Burgery podajemy w bułce, z liściem sałaty oraz pomidorową salsą... :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz