Składniki:
500 gram pomidorków koktajlowych
500 gram makaronu spaghetti
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2-3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
200 ml białego wytrawnego wina
50 ml białego słodkiego wina deserowego (np. marsala)
500 g obranych mrożonych krewetek (surowych lub gotowanych)
sól
Przygotowanie:
Krewetki rozmrażamy, wykładając je na noc z zamrażarki do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki, dusimy ok. 1 minuty, jedynie szkląc czosnek (nie może się zrumienić).
Wlewamy wytrawne i słodkie wino, wkładamy przecięte na połówki pomidorki, trzymamy na mocnym ogniu, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje, a pomidorki się pomarszczą (nie powinny się całkowicie rozpaść).
Pod sam koniec dodajemy krewetki, surowe nieco wcześniej, trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty, aż będą lekko różowe. Doprawiamy do smaku solą.
Mieszamy przed podaniem z ugotowanym al dente makaronem, dekorujemy pietruszką, podajemy.
Czas przygotowania: 35 min.
Wartość energetyczna 1 porcji: 698 kcal
Trudność wykonania: łatwa
Liczba porcji: 4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz