piątek, 19 czerwca 2015

Spaghetti

Surowe, świeże owoce morza oczywiście byłyby najlepsze do tego dania, o te jednak w naszych warunkach niezwykle trudno. Możemy wszakże użyć krewetek mrożonych- surowych lub obgotowanych przed mrożeniem, powinniśmy jednak odmrażać je stopniowo, najlepiej przełożyć na noc z zamrażalki do lodówki. Krewetkom surowym bez chitynek wystarczą 3-4 minuty gotowania, krewetkom ugotowanym 1-2 minuty, gotowane dłużej tracą smak i jędrną konsystencję.

Składniki:
500 gram pomidorków koktajlowych
500 gram makaronu spaghetti
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2-3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
200 ml białego wytrawnego wina
50 ml białego słodkiego wina deserowego (np. marsala)
500 g obranych mrożonych krewetek (surowych lub gotowanych)
sól

Przygotowanie: 
Krewetki rozmrażamy, wykładając je na noc z zamrażarki do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki, dusimy ok. 1 minuty, jedynie szkląc czosnek (nie może się zrumienić).
Wlewamy wytrawne i słodkie wino, wkładamy przecięte na połówki pomidorki, trzymamy na mocnym ogniu, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje, a pomidorki się pomarszczą (nie powinny się całkowicie rozpaść).
Pod sam koniec dodajemy krewetki, surowe nieco wcześniej, trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty, aż będą lekko różowe. Doprawiamy do smaku solą.
Mieszamy przed podaniem z ugotowanym al dente makaronem, dekorujemy pietruszką, podajemy.

Czas przygotowania: 35 min.
Wartość energetyczna 1 porcji: 698 kcal
Trudność wykonania: łatwa
Liczba porcji: 4

Przepis z: Smak łowi Makłowicz "Świat od przystawki do deseru" :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz