piątek, 19 czerwca 2015

Pomidory faszerowane

Wiele południowych kuchni zna przepisy na zapiekane pomidory. Niniejszy pochodzi z Włoch, w Prowansji na przykład farszu dodaje się jeszcze drobno posiekane fileciki z sardeli (anchois) i skrapia całość białym winem przed zapieczeniem.

Składniki:
8 średniej wielkości jednakowych pomidorów
ośródka z 4 kromek białego, czerstwego pieczywa
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 drobno posiekane ząbki czosnku
4-6 łyżek oliwy
sól
pieprz
8 łyżek startego parmezanu
świeże listki bazylii do przybrania

Przygotowanie:
Z pomidorów odcinamy czubki, wydrążamy miąższ łyżeczką i układamy na sicie do odsączenia.
Miąższ bez pestek siekamy, mieszamy z pokruszoną i podsuszoną, ośródką, posiekaną natką czosnkiem, 4 łyżkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem.
Odsączone pomidory nadziewamy parszem.
Naczynie do zapiekania smarujemu oliwą. Układamy ciasno faszerowane pomidory, skrapiamy resztą oliwy, posypujemy tartym parmezanem i pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Podajemy gorące lub w temperaturze pokojowej, przybierając każdego pomidora listkiem bazylii.

Czas przygotowania: 30 min., + 30 min. pieczenia
Wartość energetyczna 1 porcji: 283 kcal
Trudność wykonania: łatwe
Liczba porcji: 4

Przepis z: Smak łowi Makłowicz "Świat od przystawki do deseru" :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz