sobota, 16 maja 2015

Relaks na koniec męczącego dnia!

Zapiekanka warzywna :D

Składniki:
- 4 ugotowane ziemniaki
- 6 pieczarek
- cukinia średniej wielkości
- kawałek żółtego sera, który dobrze się topi
- 1-2 jajka
- masło
- niepełna szklanka śmierany 18%
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- kilka gałązek natki pietruszki, koperku lub  szczypior

Przygotowanie:
1. Ziemniaki i cukinię kroimy na małe kawałki lub plastry, a pieczarki w cząstki.
2. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy delikatnie wysmarowanej masłem.
3. Jajka łączymy ze śmietanką.
4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Zalewamy warzywa przygotowaną zawiesiną.
6. Posypujemy całość żółtym serem startym na grubych oczkach tarki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
7. Pieczemy kilkanaście minut, aż śmietanka się zetnie, a ser dobrze rozpuści, przykrywając warzywa.
8. Danie podajemy na gorąco, posypane drobno posiekaną natką pietruszki, szczypiorem lub koperkiem.

Zamienniki: ser możemy zastępić wędzonym tofu; śmietanę- mieszanką oliwy i sosu sojowego Tamari lub śmietanką roślinną.
Możemy dowolnie ze sobą łączyć warzywa, w zależności od tego, co mamy pod ręką: brokuły, kalafior, bakłażan, paprykę, marchewkę, seler, pietruszkę. Pamiętajmy jednak, żeby twardsze warzywa przed zapiekaniem zblanszować, czyli krótko obgotować w lekko osolonym wrzątku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz