Ratatouille (RATATUJ)
Teraz przepis na coś, co jest Wam znane z bajki Disney'a! :)
Składniki:
- duży pomidor (w sezonie) lub 1/2 puszki pomidorów pelati
- cukinia
- mały bakłażan
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- czerwona cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- oliwa
- sól i świeżo mielony pieprz
- szczypta cukru
- opcjonalnie: 1/2 marchewki, garść pieczarek, pietruszka- korzeń
Przygotowanie:
1. Myjemy warzyna.
2. Pomidora parzymy i pozbawiamy skóry.
3. Bakłażan, cukinię i paprykę kroimy w kostkę podobnej wielkości.
4. Cebulę siakamy w kostkę.
5. Czosnek miażdżymy, pozbawiamy łupiny, drobno siekamy i rozcieramy brzegiem ostrza norza.
6. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy.
7. Najpierw smażymy cebulę, potem dodajemy czosnek i pozostałe warzywa, poza pomidorem.
8. Gdy zaczną się rumienić, dodajemy posiekanego pomidora (lub pelati z puszki), doprawiamy solą i dusimy do miękkości pod przykryciem.
9. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.
10. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy porwane listki bazylii.
To jest podstawowa wersja francuskiego dania, ale ja lubię, gdy smak jest bogatszy, dlatego często dodaję do duszenia także marchewkę i pietruszkę, pokrojone w plasterki, oraz garść pieczarek. Dlaczego nie spróbować?
Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz