czwartek, 18 lutego 2016

Kolorowe sezamki

Składniki:
- 4 łyżki czarnego sezamu
- 4 łyżki białego sezamu
- 1 i 1/2 łyżki brązowego cukru (muscovado)
- 1/2 łyżeczki miodu
- szczypta skórki utartej z limonki
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki

Przygotowanie:
1. Sezam delikatnie podprażamy na patelni, na niewielkim ogniu.
2. Dodajemy cukier i mieszamy.
3. Dodajemy skórkę i sok z limonki, mieszając, prażymy 5-10 minut.
4. Na koniec dodajemy miód, dokładnie mieszamy i przekładamy masę na papier do pieczenia.
5. Przykrywamy całość drugim kawałkiem papieru i rozwałkowujemy.
6. Odczekujemy chwilę i kroimy blat na kawałki.

ZAMIENNIKI: miód możemy zastąpić większą ilością brązowego cukru lub syropu klonowego.
Sezam zawiera wapń potrzebny do budowy kości.
Możemy dodać wiórki kokosowe.

-> Najlepsze przepisy dla całej rodziny, Grzegorz Łapanowski; Maia Sobczak


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz