Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2-3 łyżki białego serka naturalnego
- 2-3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- sok z 1 limonki
- mały pomidor
- mała czerwona cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Awokado przekrawamy na pół.
2. Usuwamy pestki.
3. Delikatnie wyjmujemy łyżeczką miąższ, rozgniatamy go widelcem na gładką masę.
4. Do awokado dodajemy serek i drobno posiekaną świeżą kolendrę.
5. Z pomidora usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę.
6. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
7. Całość dokładnie mieszamy.
8. Dodajemy oliwę i sok z limonki.
9. Pastę przyprawiamy solą i pieprzem.
ZAMIENNIKI: z serka możemy zrezygnować, zwiększając zawartość awokado; zamiast kolendry możemy użyć mięty. natki pietruszki lub koperku.
Awokado jest bardzo sycące, tłuste i zarazem delikatne.
-> Najlepsze przepisy dla całej rodziny, Grzegorz Łapanowski; Maia Sobczak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz