Składniki:
- 300 g mielonego mięsa drobiowego (najlepiej podudzia)
- 1/3 papryki
- cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1/3 pęczka kolendry
- 3 łyżki bułki tartej
- jajko
- olej rzepakowy
- musztarda
- cynamon
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy i zgniatamy brzegiem ostrza na pastę, natkę też siekamy.
2. Dodajemy wszystko do mielonego mięsa wraz z bułką tartą, doprawiamy skórką z dokładnie umytej i sparzonej cytryny oraz solą i pieprzem.
3. Formujemy kotleciki i smażymy na oleju rzepakowym lub na grillu, aż będą rumiane.
4. W międzyczasie przygotowujemy majonez: żółtko ucieramy z musztardą i sokiem z cytryny, następnie cienkim strumieniem wlewamy, ciągle ubijając, około 200-250 ml oleju, tak żeby powstała emulsja.
5. Doprawiamy całość solą, pieprzem, cynamonem i świeżo siekaną kolendrą.
6. Burgera podajemy w bułce, z liściem sałaty, pomidorem i aromatycznym majonezem.
Zamienniki:
Bułkę tartą ze zwykłej bułki zamieniamy na gryczaną (domową, bezglutenową).
- Ciekawą opcją są burgery w wersji mini z dodatkiem ulubionego sosu i np. ogórka świeżego lub kiszonego. Kiszonki wzmacniają odporność, wspierając "dobre bakterie" w jelitach.
Przepis z "Najlepsze przepisy dla całej rodziny" Grzegorz Łapanowski, Maia Sobczak :)
Paweł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz