piątek, 17 kwietnia 2015

Waniliowa kasza jaglana- z książki Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak

Składniki:
- filiżanka kaszy jaglanej
- dojrzała gruszka
- kilka sezonowych owoców
- łyżka rodzynka
- garść pokruszonych migdałów bez skórki
- łyżka masła klarowanego
- 2 i pół filiżanki mleka ryżowego z wanilią
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną płuczemy na gęstym sicie, przelewając kilka razy wrzątkiem.
2. Podprażamy ją w suchym garnku.
3. Zalewamy mlekiem, dodajemy masło klarowane i gotujemy pod przykryciem.
4. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną gruszkę, rodzynki, migdały, cynamon, kardamon i sól.
5. Serwujemy posypaną sezonowymi owocami. najlepiej lekko kwaśnymi, takimi jak truskawki.

Zamienniki: masło można zastąpić olejem kokosowym lub sezamowym.
Kasza jaglana ma najwięcej żelaza wśród kasz.

Jak chcecie więcej przepisów- takich jak udostępniłem Wam wyżej z książki to piszcie w komentarzach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz