sobota, 6 grudnia 2014

12 potraw wigilijnych

Skoro święta tuż, tuż to dzisiaj napiszemy nie o dekoracjach świątecznych, ani nie o promocjach. Dzisiaj napiszemy o tym jak zrobić smaczne potrawy wigilijne ;) 

Zaczyna się od zup, ponieważ kiedy mama lub babcia przygotowuje stół na wieczerze- to przygotowuje dodatkowy talerz (tak jak w każdym domu) dla przybysza- czyli wędrowca. Najpierw najlepiej podać ciepłe zupy, ponieważ gdy przyjdzie nasz "gość" należy go ogrzać... 

Moja ulubioną zupą, a także pierwsza potrawą jest ZUPA RYBNA; przyrządzamy ją tak...
Każdy myśli co zrobić z tymi łbami od karpia- oczywiście, że zostawiamy ją na zupę.
Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy do niego włoszczyznę, pieprz (nie zmielony) i dorzucamy łby + gotujemy 3 godziny, aż łby zmiękną. (Zostawiamy trochę na inny przepis...)
PS: Łby są dobre do obgryzienia ;D
Później przecedzamy tą zupę i dodajemy śmietanę (NIE maślankę, ponieważ wtedy zupa robi się kwaśna!)
Podajemy z chałką! (polecam Marysia i oczywiście Paweł)

Drugą zupą jest ZUPA GROCHOWA (od Babci Kocur- więc sekret!)

TRADYCYJNY BARSZCZ z uszkami mojej roboty! 
Uszka z fetą.
Robimy ciasto jak na pierogi i bierzemy fetę. Z kieliszka robimy takie malutkie placuszki i dajemy na ich środek fetę, później to zwijamy w "uszko."
Podajemy wszystko razem. To tworzy kwintesencję smaku, ponieważ barszcz czasami bywa lekko słodki, a feta wszystko zaostrza.

KARP w galarecie z cytrynką na wierzchu.
Jeżeli macie mini karpie to możecie je podsmażyć na patelni i dać do zalewy. 
Zalewa:
Do zostawionego wcześniej bulionu dodajemy żelatynę (polecam WINIARY) i wrzucamy podsmażone miniaturowe karpiki. Gdy później wyciągamy za pomocą noża miniaturki z garnka (mają one galaretowatą konsystencję) dekorujemy je cytryną. Voila! 
PS: Proszę się delektować powoli, aby nikt się nie zadławił ością!

ŁOSOŚ w sosie musztardowym.
Filet z łososia bez ości (aby nikt się nie zadławił przy stole wigilijnym) przyprawiamy solą i pieprzem.
SOS MUSZTARDOWY:
Bierzemy musztardę i dodajemy do niej łyżkę stołową miodu lipowego- oraz to mieszamy. 
Fileta smarujemy sosem z obu stron, panierujemy go i smażymy. 
Jeżeli ktoś woli ser to nic trudniejszego- tylko wystarczy zrobić sos serowy, ponieważ pasuje.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA.
Bierzemy 6 ziemniaków i gotujemy je na miękko, później kroimy w kostkę i podsuszamy w piekarniku. Za ten czas robimy dressing. DRESSING robimy z octu winnego oraz szalotek (pikantniejszej wersji cebuli czerwonej.) Ziemniaczki dajemy do miski i zalewamy dressingiem, wszystko mieszamy i smacznego ;)

PUREE ZIEMNIACZANE. 
Ziemniaki gotujemy na miękko i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Dajemy do tego najzwyczajniejszy ocet i podsmażoną cebulę białą. Wszystko mieszamy. To proste!

Drobne ciasteczka: ULE i ROGALIKI.
ULE:
Robimy masę kokosową (kokos +wódka) i formujemy z tego ule. Jak mamy sformowanego ula to bierzemy adwokat (najlepiej domowy- polecam mojej cioci Jadzi, ponieważ jest najlepszy) i wlewamy ten adwokat do ula i przykrywamy to wafelkiem. Odstawiamy to do lodówki.
ROGALIKI:
Najprostsze z kruchego ciasta! 

Moim drugim ulubionym daniem jest GRYSIK- najlepiej go przyrządza moja mama, którą zawsze nadzoruję. Przepis na grysik jest bardzo prosty, więc myślę, że nie trzeba go podawać. 

Oczywiście na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć moje autorskiej potrawy, czyli mini ptysie w karmelu
Ciasto- przepis babci Kocur (sekret ;c)
Krem z Nutelli- miksujemy masło z jajkiem i cukrem na puszystą masę, oraz dodajemy łyżkę Nutelii- dalej miksując.
Karmel- cukier roztapiamy i szczerze mówiąc dalej nie wiem... Akurat karmel jest rzeczą, której nie umiem zrobić. Proszę o kontakt na fejsie.
Ptysie wypełniamy kremem i zamaczamy je w karmelu.

POMYSŁ OD MARYSI: KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW
PS: Ja (Marysia) nie jestem dobrym kucharzem, więc posłużę się najlepszym przepisem z internetu. (http://ugotuj.to/ugotuj/5744000/kompot+z+suszonych+owocow/p/)

KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW - składniki:
0.5 kg suszonych owoców 
(jabłka gruszki śliwki morele)
1 szklanka cukru
5 goździków
skórka z cytryny

KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW - sposób przygotowania: Owoce dobrze myjemy i zalewamy na kilka godzin przegotowaną letnią wodą. Dodajemy cukier, goździki, skórkę cytrynową i gotujemy do czasu, aż owoce będą miękkie (około 15 minut od zagotowania). Kompot gotujemy w przeddzień Wigilii lub w Wigilię rano.

Oto nasze propozycje na wieczerzę wigilijną. Smacznego! 

Paweł i Marysia <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz